ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΝΗΣ

 

TO   ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΠΕΙΡΑΙΩΣ   
"0  Φ Ι Λ Ω Ν "
θρηνεί το θάνατο του ιδρυτικού του  μέλους,
του ιδρυτή του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής
και Δ/ντή του πρώτου περιοδικού του
"Ι Ω Ν Ε Σ"
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΑΝΗ
 
dimitris_keranhs.jpg
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΕΡΑΝΗΣ
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και Σ.τ.Ε.
Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
 
ΨΗΦΙΣΜΑ

το Δ. Συμβούλιο  του Πνευματικού Κέντρου αποφάσισε  :
* να  κηρύξει  τριήμερο Πένθος

* ν' αφιερώσει τους προσεχείς διαγωνισμούς του στη μνήμη του
*  να αποστείλει  συλλυπητήρια  στην οικογένειά του

*  να καταθέσει   στεφάνι  στον τάφο του &
  ποσόν 500 Ευρώ  στον ΄Ομιλο φίλων του  έργου « Ειρήνης και Δημήτρη Κεράνη»

 

Η  νεκρώσιμος ακολουθία εψάλλει  την Παρασκευή  10 Ιουλίου
στις  11π.μ. στο Ναό του Αγίου Νικολάου  επί της Ασκληπιού - Εξάρχεια
και   ετάφη στο Κοιμητήριο του Σουλίου (΄Ανω Μαραθώνα).
Σε μια άκρως συγκινησιακή ατμόσφαιρα  αποχαιρέτησαν οικογένεια, συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί το ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΑΝΗ.

     Δεν χρειάστηκαν ομιλίες που να εξάρουν την προσωπικότητά  και το έργο του. Μία μόνο. Ανθρώπινη, αληθινή. Αυτή που βγήκε μέσα από την ψυχή ενός νέου ανθρώπου, που με τη γυναίκα του και το μόλις δύο ετών κοριτσάκι τους  εκπροσωπούσαν στην καρδιά του όλους τους νέους για τους οποίους δούλευε μέσα από τα έργα του , είτε αυτά αφορούσαν τη δικαιωσύνη, είτε τη φιλοσοφία, είτε τη μουσική, είτε το συναίσθημα ( μέσα από την ποίηση και τον πεζό λόγο).

   Ο Αλέκος Πέτρου, διάβασε  όχι με κατήφια και πρόσθετη συγκίνηση, που συνήθως προβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά με ένα φως στο πρόσωπό του που ταίριαζε απόλυτα με την αισθητική του εκλιπόντος και που όλοι  αντελήφθηκαν τη συμμασία  απ' την αρχή των λόγων του ...

‘’Και εσύ γιατί στεναχωριέσαι μαμά;’’, ρώτησε με την σοφή αθωότητα η μικρούλα μας, όταν η Αλεξάνδρα της ανακοίνωσε ότι: ‘’ο «παραπάππους» της πήγε στον ουρανό’’.

           Και ξαφνικά, ως δια μαγείας, όλα επανήλθαν στη θέση τους. Με πέντε απλές λέξεις.  Με  το χαμόγελό σου doctor να πλημμυρίζει τις ψυχές μας ηρεμία, ειρήνη και αγάπη.

Και σαν να βροντοφώναξες από ψηλά: ‘’Αυτή είσαι! Πες τα μεγάλη!’’

Ούτε εσύ λοιπόν να στεναχωριέσαι doctor μου για τίποτα πια. Ούτε καν για τις τελευταίες σου ημέρες. Γιατί ήσουν ένας άρχοντας. Γιατί, πιο καλά από τον καθένα μας γνώριζες ότι ο βασιλιάς κι αν ακόμα σηκωθεί από τον θρόνο του και πέσει λίγο στο κρεβάτι, δεν παύει να είναι βασιλιάς. “Όμορφος – Λάμπων – Ατιμώρητος”.

Κι ό,τι εσύ μας δίδαξες, με αυτά που μας έλεγες, με αυτά που μας έγραφες, πάνω απ’ όλα όμως με την στάση ζωής που κράτησες μέχρι το τέλος, για όλα αυτά σου λέγαμε ότι σου έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Κι όταν εσύ μας συμβούλευες: ‘’όταν δεν έχεις που να πας, μην πας εκεί που δεν θέλεις’’, εμείς σήμερα σου απαντάμε ά ξ ι ο ς.

Κι όταν εσύ μας προέτρεπες: ‘’να δημιουργούμε τα γεγονότα της ιστορίας μας, παρά να υποκείμεθα σε αυτά’’, εμείς τώρα σου φωνάζουμε  ά ν θ ρ ω π ο ς.

Κάτι παραπάνω ήξερες εσύ, όταν μας έλεγες: ‘’δεν υπάρχει παλιό και νέο, υπάρχει αληθές και ψευδές. Και το αληθές είναι πάντα νέο!’’

Και η δική σου αλήθεια ήταν ‘’δούναι και δέξασθαι’’.

Έπος και αισθητική.

Κι όταν εσύ, τέλος μας αγκάλιαζες με αγάπη,  εμείς σου ευχόμαστε κ α λ ό   τ α ξ ί δ ι και  α ι ώ ν ι α  α ν ά π α υ σ η.

Γιατί μπορεί το θερμοδυναμικό σου αξίωμα, με φυσικούς όρους να έσβησε χθες, οι α ξ ί ε ς   σου  όμως δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ. 

Γιατί θα ζουν για πάντα μέσα μας, ως πρότυπο και ως σημείο αναφοράς.

... κι έγιναν βάλσαμο οι σκέψεις του Αλέκου  στο γυιό του - τον αγαπημένο του, τον ένα και μοναδικό του -,  στην αδελφή του, στ' ανείψια του, στη μητέρα του γυιού του, στους  συγγενείς και φίλους  που  τον αγάπησαν  και τον λάτρεψαν.  Εμείς, από αυτή εδώ τη στήλη τον χαιρετούμε και τον  ευχαριστούμε για τη ζωή που ζήσαμε λίγο ή πολύ κοντά του! 

 

Για το  Βιογραφικό, το Επιστημονικό  και Λογοτεχνικό  του έργο
 
διαβάστε στην ενότητα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΤΟΥ  ΦΙΛΩΝΑ

 

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2297

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 1971

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1723

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα