ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ

 


aik.pav.jpg

   H  κ. Κατερίνα Παυλάκη, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μια δυναμική γυναίκα που η γνωριμία μαζί της, από το πρώτο αντίκρυσμα, σε προδιαθέτει να την ακολουθήσεις.
Κι΄ όταν τη γνωρίσεις περισσότερο, τότε καταλαβαίνεις την ψυχική της δύναμη που εναρμονίζεται απόλυτα με τη ρεαλιστική  λογική της.

Η ίδια σκιαγραφεί παρακάτω τον εαυτό της, μιλώντας  για τη ζωή της.

Δεν το’ χω γω να θλίβομαι
να μαραζώνω ν’ αρρωσταίνω
Το’ χω να ζω, να αγαπώ, να χαίρομαι
να ταξιδεύω, να διαβάζω να προσεύχομαι και να μαθαίνω…
 
 
Γεννήθηκα στον Πειραιά στις  27-1-1927.  Γονείς μου  ο Λουκάς Ανυφαντής κι η Αλεξάνδρα Αντωνίου Ανυφαντή, άνθρωποι εργατικοί, φτωχοί, σεμνοί, Άνθρωποι με Α κεφαλαίο!


Εκείνο που έχω να πω για τους γονείς μου είναι ότι με βοήθησαν στη ζωή μου άνευ όρων. Τους αγαπώ τους ευγνωμονώ, δεν τους ξεχνώ. Στην παιδική μου ηλικία, έπαιξα πολύ, πάρα πολύ αλλά δεν χόρτασα το παιχνίδι. Γιατί δούλευα στο μαγαζί του, και έτρεχα συγχρόνως έξω για παιχνίδι. Ο πόλεμος του 1940, με βρήκε μαθήτρια στο γυμνάσιο. Η φοίτησή μου σ’ αυτό λόγω πολέμου ήταν ανεπαρκής και όπως όλα τα παιδιά της εποχής αυτής, βιώσαμε τον πόλεμο, τις νίκες του 40,το παραλήρημα του ενθουσιασμού τους βομβαρδισμούς, την πείνα αλλά βγήκαμε πιο δυνατοί, περισσότερο Έλληνες και με ψυχική πληρότητα.


Μόλις τελείωσε ο πόλεμος και με την ώθηση της μητέρας μου, να γίνω δασκάλα, έδωσα εξετάσεις στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και τον Ιούλιο του 1947 πήρα το πτυχίο μου.


Γεμάτη ζωντάνια και ενθουσιασμό, πίστευα, ότι όπου και αν με διόριζαν, θα συντελούσα κι εγώ στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Εκείνη την εποχή, συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Παυλάκη, αριστούχο της φιλολογίας που έπαιρνε και αυτός το πτυχίο του. Παντρευτήκαμε με οραματισμούς και ιδανικά για ένα καλό μέλλον. Όμως η πόρτα του δημοσίου για μας ήταν κλειστή, λόγω πολιτικών φρονημάτων του Γιάννη Παυλάκη. Γενναίος μαχητής στην Αντίσταση.


Δεν είχαμε άλλη εκλογή παρά να στραφούμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το 1955 ανοίξαμε το σχολείο μας , του δώσαμε το όνομα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» για να τιμήσουμε το γενναίο ήρωα, που με την ευφυΐα του νίκησε τους βαρβάρους και δημιούργησε το χρυσό Αιώνα. Μπήκαμε στο χορό και χορέψαμε το λεβέντικο χορό που έκλεινε μέσα του το μεγαλείο των αξιών, των οραματισμών, των ιδανικών.


Το 1962 ολοκληρώθηκε η ευτυχία μας, με τον ερχομό της κόρης μας Αλεξάνδρας  στη ζωή. Κοιτάζαμε πάντα μπροστά και πήγαμε μπροστά…


Ευχαριστώ και ευγνωμονώ το Θεό  και όλους τους Πειραιώτες που μας στήριξαν και μας στηρίζουν μέχρι και σήμερα.

στο μετερίζι της δουλειάς
της αρετής σημαία
εκεί θα στέκω όσο να ζω
και ας είμαι η τελευταία .

aik.1.jpgΤο Πνευματικό Κέντρο "Ο ΦΙΛΩΝ" τίμησε την κ. Παυλάκη σε ειδική εκδήλωση το 2002 με το Χρυσό του Μετάλιο αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά της στη νουθέτηση των νέων είτε με το λόγο της, είτε με τα ξεχωριστά κείμενά της.
aik.2.jpg


Η κ. Παυλάκη με την πρόεδρο του ΦΙΛΩΝΑ, κατά τη βράβευσή της.

 

 

 

 

 

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2302

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 1976

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1726

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα