ΑΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΗΣ

arisgarouf

 

      Περνούν οι μέρες και τα γεγονότα της ζωής, καταπέλτες της ειμαρμένης μας εκσφενδονίζουν στο αχανές πού εκεί πια διαφοροποιώντας το θυμικό μας αφηνόμαστε μετέωροι σε σκέψεις, συναισθήματα και ερωτηματικά που γεννιούνται από την αδυναμία ελέγχου της ανθρώπινης υπόστασης.

   Σ΄αυτό το αλλοπρόσαλλο εκκρεμές βρεθήκαμε, όταν το τέλος μιας ζωής αντήχησε στ’ αυτιά μας. Κι είμαστε πολλοί που νιώσαμε την απώλεια. Κι είμαστε πολλοί που θέλαμε να κλάψουμε μα  πνίξαμε το λιγμό, που θέλαμε να βρεθούμε μα δεν το προσπαθήσαμε, γιατί ο καθένας είχε τις δικές του εμπειρίες κι ήθελε να μείνει μόνος μέσα σ’ αυτές! Λίγες κουβέντες μόνο και μια σιωπηρή συμφωνία, που επιβαλλόταν…

   Ο θρήνος, δεν ανήκει στους γενναίους συλλογιστήκαμε κι ο ΄Αρης Γαρουφαλής ήταν ένας απ’ αυτούς!

-----------------

Λίγα χρόνια πριν, για μια ξεχωριστή  εκδήλωση, στο Ωδείο Αθηνών  είχε γραφεί  το παρακάτω κείμενο. Το επαναφέρουμε, γιατί  αυτό αρμόζει  στον ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ  ΑΡΗ, το φίλο και  ΠΡΟΕΔΡΟ  για 13 ΧΡΟΝΙΑ των διαγωνισμών   ΤΑΛΕΝΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΑ  "ΦΙΛΩΝΑ"

                    Όταν ανοίγουν οι πύλες της ψυχής

       Το «άρατε  πύλας»,  με το μυστηριακό  του συλλογισμό  ή μη,  αραιά  έως μηδενικά ακούγεται και ,φυσικά, δεν εφαρμόζεται στη σημερινή μας εποχή. Κι όμως, συνέβη. ΄Ανοιξαν απλόχερα οι πύλες  στις 19 του μήνα στο Ωδείο Αθηνών. ΄Ανοιξαν, για μυημένους  ή αμύητους, για γνώστες της μουσικής ή μη. Το κέρδος, με τη στενή υλιστική ερμηνεία του «Λαβών απόδος» του Λουκιανού, λειτούργησε - αυτή τη φορά - με την ηθική ανταπόδοση και μόνο, στον προσφέροντα και λαβόντα.

       Μια ανταπόδοση, που ήχησε μέσα από τα ασταμάτητα χειροκροτήματα, τα «μπράβο» από χείλη γνωστών - επαϊόντων μουσικών αλλά και κάποια δάκρυα που δεν ξέφευγαν για να μην κυλήσουν  μαζί τους οι ήχοι, που άνοιξαν τις πύλες της ψυχής !   

      Πρόκειται, για τη συναυλία του γνωστού πιανίστα ΄Αρη Γαρουφαλή   προέδρου και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, αφιερωμένη στη μνήμη ενός άλλου μεγάλου της τέχνης μουσικού, του Τάτση Αποστολίδη.

        Πρωτόγνωρη η πράξη για έναν φτασμένο καλλιτέχνη, έναν πιανίστα του δικού του διαμετρήματος να αποφασίσει να προσφέρει στο μουσικόφιλο κοινό, παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης  κ.α. την πεμπτουσία της δικής του γνώσης, εμπειρίας, ευαισθησίας αφιλοκερδώς.

      Μάθαμε, πως η εκδήλωση αυτή δεν θα είναι αναλαμπή, αλλά η απαρχή προγραμματισμένων ήδη εκδηλώσεων  που θα πραγματοποιούνται  στον ίδιο χώρο και από τον ίδιο πιανίστα,  ΄Αρη Γαρουφαλή. 

      Περιμένοντας  οι νότες του  ΑlexanderScriabin  στα 24 Πρελούδια έργο 11  και στις 12 Σπουδές έργο 8   που ακούσαμε, να παραδώσουν τις δονήσεις που μας προκάλεσαν σε άλλες μουσικές πανδαισίες , διερωτόμαστε: Μήπως το πρώτο Ωδείο των Αθηνών, το «Ωδείο Αθηνών», μας υπόσχεται πως ανάμεσα στα νέα ξεκινήματά  του θα περιλαμβάνεται και το Πρώτο Ανοικτό Μουσικό Πανεπιστήμιο;   Το πλήθος των νέων που παρευρέθηκαν πιστεύουμε πως λέει πολλά!

 
       Μαίρη Κεράνη - Σοφιανού
          Πρόεδρος "ΦΙΛΩΝΑ"

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2297

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 1971

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1723

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα