ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ -αντί προλόγου-

  

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ  ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

Από το βιβλίο της Ελεάνα Κράνη

΄Εκδοση Πνευματικού Κέντρου

Πειραιάς  1967 

-  αντί προλόγου -

  

         Η  “ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ στην ΚΟΛΑΣΗ» , γράφτηκε από μια  μαθήτρια , στη  δεκαετία του ‘60 ,  που ακόμα ήσαν νωπά τα ακούσματα του 2ου  παγκοσμίου πολέμου από τις  διηγήσεις   των γονιών , των παππούδων , του κοινωνικού περίγυρου.   Η βάση της ιστορίας  αληθινή, πλεγμένη όμως με τη νεανική ψυχή και φαντασίας που διαθέτει ένα παιδί γύρω στα 15.  

Γνώρισε  την πρωταγωνίστρια της ιστορίας τυχαία, γίνανε φίλες  και τα γεγονότα που της εξομολογήθηκε   πήραν σάρκα και οστά από τη μυθοπλασία  της δικής της πλέον φαντασίας.

      ΄Ετσι, ξεκινώντας η ιστορία από τις παραμονές του 2ου παγκoσμίου πολέμου (πόλεμος του 40)  προχωρά παρακολουθώντας  μέσα από τους πρωταγωνιστές της  τις κοινωνικές επιπτώσεις που επέρχονται κατά τη διάρκειά  αλλά και μετά  το τέλος του.  

 Μια συναρπαστική ιστορία, που μέσα της υπάρχουν  όλα τα στοιχεία που δημιουργούν  και χρωματίζουν  το παζλ  των ανθρώπινων χαρακτήρων κείνης της εποχής και όχι μόνο.

       Η Εριάνα  Κράνη ήταν από τα  παιδιά  που εντάχθηκαν στο «ΦΙΛΩΝΑ»  από τις πρώτες δραστηριότητές του. Βρήκε στο περιβάλλον του, αυτό που επιθυμούσε. Να μπορεί δηλαδή, να εκφράζει σ’ ένα χώρο τα πιστεύω της για τη ζωή αβίαστα και ελεύθερα,   και ακόμα περισσότερο την ανάγκη της κάποιοι να την ακούν.

     
Και βρήκε  αρκετούς. Στάθηκε όμως κοντά στον πλέον ήρεμο, χαμογελαστό, προστατευτικό και αμερόληπτο. Τον άνθρωπο που άκουγε όλους  όσους τον περιτριγύριζαν και ζήταγαν  τη βοήθειά του με αποτέλεσμα να δημιουργείτε στη συνέχεια μια σχέση δασκάλου ή και πατέρα ανάμεσα σ' αυτόν και το νέο.  

     ΄Ετσι και με ‘κείνη, που πιο επίμονη, ήθελε να διυλίζει τους προβληματισμούς της για τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες. Οι σκέψεις της ήταν χειμαρρώδεις, ασυγκράτητες και έψαχναν διεξόδους. 

       Του αποκάλυψε μια μέρα  πως ήθελε να τις δημοσιεύσει. Η θέληση της όμως, σκόνταφτε  στους προβληματισμούς  και  ενδοιασμούς της,  για  το αν θα τα κατάφερνε!  Κι εκείνος,  που ήξερε να αγκαλιάζει το νέο και να τον ενθαρρύνει να τολμά, της άναψε το πράσινο φως. Είχε ίσως καταλάβει πως λαχταρούσε να εμφανίσει τα όσα  διαπραγματευόταν με τον εαυτό της,  για την  επιβεβαίωση ή την απόρριψη τους.   

Η βοήθειά του υπήρξε αμέριστη και το όνειρό της πραγματοποιήθηκε με την επιτυχημένη έκδοση του βιβλίου της.

 Η Εριάννα Κράνη, τιμώντας τον άνθρωπο που έπιασε τους χτύπους των ανησυχιών και προσδοκιών της, αφιέρωσε το πρώτο της βιβλίο σ΄ Εκείνον, τον ΝΙΚΟ ΚΕΡΑΝΗ που υπήρξε  ίσως από τους μοναδικούς που δεν αντάλλαξαν, έως το τέλος της ζωής του  την πνευματική προσφορά  με  προσωπικά  οφέλη μα με τη σιωπή που εξαγοράζεται  με αγάπη και  μνήμη παντοτινή. 

Το " filonas.gr "  ανέσυρε  το μυθιστόρημα αυτό από τα σκονισμένα αρχεία του  Πνευματικού Κέντρου, του οποίου ιδρυτής και Α΄ πρόεδρος υπήρξε ο Νίκος Κεράνης,  και το προσφέρει  με τη συγκατάθεση  και την ευγνωμοσύνη της  Εριάνας ,  ως  ελάχιστο δείγμα τιμής ,  αυτές τις ημέρες που τιμώνται τα 22 χρόνια από το θάνατό του. 

         Η Εριάννα, μας υποσχέθηκε να μιλήσει γι’ αυτήν  αφού θα έχουμε  διαβάσει ή ξαναδιαβάσει  τη ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ στην ΚΟΛΑΣΗ.     

       Η φίλη της,   
       που έγινε αιτία  με τη διήγηση  της ζωή της  
       να της χαρίσει  το πρώτο βήμα για το όνειρό της !

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2300

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 1984

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1731

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα