Φίλων και Φίλωνας

Έτσι προήλθε το όνομά μας και έτσι πορευόμαστε!

Είναι πολύ λίγοι, έως ελάχιστοι, εκείνοι που γνωρίζουν πως στα σπλάχνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, τον Πειραιά, δεν κρύβεται μόνο ο ιδρώτας του πολυταξιδεμένου αλλά και η πνευματική υπόσταση ενός από τους διαπρεπέστερους αρχιτέκτονες και συγγραφείς του 4ου π.Χ. αιώνα, του ΦΙΛΩΝΑ!

Σ΄ εκείνον τον αιώνα που οι τέχνες, οι πνευματικές αναζητήσεις, η φιλοσοφία, το ελεύθερο πνεύμα αλλά και το στοιχείο της ιερότητας που εμφιλοχωρούσε στην αντιμετώπιση των εχθρικών επιθέσεων που προσπαθούσαν να πλήξουν την Αθηναϊκή Δημοκρατία, ο ΦΙΛΩΝ, υπήρξε ο δημιουργός της Σκευοθήκης του Πειραιά και της στοάς που οδηγούσε στο Τελεστήριο των Ιερών της Ελευσίνας. Παράλληλα, συνδυάζοντας τη χρηστική τους αξία με την ιερότητα, τα συνοδεύει με τα συγγράμματα περί της «Σκευοθήκης» και «Περί της συμμετρίας ιερών Οικημάτων». Η Σκευοθήκη του ΦΙΛΩΝΑ, ήταν ένα είδος νασταύθμου, που εφυλάσσοντο τα όπλα ή εξαρτήματα (ιστία, κουπιά κ.λ.π.) κατ΄άλλους 400ων πλοίων & κατά τον Πλίνιο 1000ων. Λείψανα της σκευοθήκης σώζονται στα ΒΑ του λιμένος Ζέας (Πασαλιμάνι) του Πειραιά. Η σκευοθήκη καταστράφηκε το 86 π.Χ. από τον Σύλλα.

Εμπνευσμένο από τον σπουδαίο αυτόν αρχιτέκτονα το Πνευματικό Κέντρο Πειραιώς «ο Φίλων» συνεχίζει να στεγάζεται κάτω από τη δική του νοητή «σκευοθήκη» του ελεύθερου πνεύματος, στηριγμένη στη συμμετρία των βάσεων, που ως ΄Ελληνες, οφείλουμε να σεβόμαστε και διαφυλάσσουμε. Η Τέχνη, τα Γράμματα, η Παράδοση και κάθε μορφή έκφρασής τους, προσωποποιημένη στη δημιουργικότητα ατόμων ανεξάρτητα από στενά μαθησιακά, επαγγελματικά, καταγωγής ή φυλής όρια δεν περιπλανούνται πλέον άστεγα, αλλά βρίσκουν στέγη στον Ιστότοπο που βρίσκεσθε. Και ακόμη, η καθημερινή επέκταση του Πολιτιστικού Δικτύου Φίλωνα, αγκαλιάζει τους παραπάνω στόχους, προωθώντας την επικοινωνία των μελών του με την αρωγή των πιο σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Σας ευχαριστούμε που δείξατε το ενδιαφέρον σας για το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» παίρνοντας μια γεύση των δραστηριοτήτων του. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε όχι μόνο την ανάπτυξή τους, αλλά και το στίγμα με το οποίο κινούμαστε για να πετυχαίνουμε το στόχο και προορισμό μας που πραγματώνεται με γνώμονα την πνευματική και πολιτιστική προσφορά του τόπου μας. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και ευχόμαστε ευχάριστη περιήγηση στο δικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Πνευματικού Κέντρου «Ο ΦΙΛΩΝ», μαζί με μια ευχή. Γίνετε μέλη του Σωματείου και του διαδικτυακού μας χώρου.