Δύο από τα πιο ιστορικά σωματεία του Πειραιά, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος (έτος ιδρύσεως 1894) και το Πνευματικό Κέντρο Πειραιά «Ο Φίλων» (έτος ιδρύσεως 1964) συμφώνησαν για την πολυμέτωπη συνεργασία τους με στόχο το κοινό όραμα της προώθησης της τέχνης και του πολιτισμού. Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων συμφωνήθηκε στις αρχές του έτους μετά από συνάντηση των προέδρων του Πειραϊκού Συνδέσμου κου Ευάγγελου Καρλάφτη και του Προέδρου του Φίλωνα κου Νικολάου Σοφιανού στα ιστορικά γραφεία του Πειραϊκού και με εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων και των δύο σωματείων. Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικά θερμό κλίμα ενώ ετέθησαν εκ νέου τα θεμέλια για μια ουσιαστική και μακρόχρονη συνεργασία αφού ο καταστατικός χάρτης και των δύο σωματείων συμπίπτει και συναρμονίζεται προς το κοινό όραμα του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής παιδείας εν γένει.

Το θερμό κλίμα και η ζεστή φιλοξενία του Πειραϊκού Συνδέσμου προς τους εκπροσώπους του Φίλωνα αφενός τόνισε την εξωστρεφή στάση του Πειραϊκού για συνεργασίες στο πλαίσιο κοινών σκοπών και δράσεων αφετέρου ανέδειξε την ιστορική σχέση μεταξύ των δύο φορέων του Πειραιά. Η συνεργασία των δύο σωματείων αντλεί τις ρίζες της από τα πρώτα χρόνια τις ιδρύσεως του Φίλωνα αφού οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν συνεχείς και η πλεύση τους ετελείτο πάντοτε σε αγαστή κι αρμονική συμπόρευση. Ένα σημαντικό παράδειγμα αυτής της κοινής τροχιάς ήτο η διοργάνωση του πρώτου πανελλήνιου διαγωνισμού μουσικής του Φίλωνα το 1977 όπου ο Πειραϊκός Σύνδεσμος πρότεινε στον Φίλωνα ως πρόεδρο των επιτροπών, τον Ελευθέριο Παπασταύρου ο οποίος το ίδιο έτος είχε αναλάβει Διευθυντής του Ωδείου του Πειραϊκού. Έκτοτε ο Ελευθέριος Παπασταύρου είχε την διττή ιδιότητα να είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής των μουσικών διαγωνισμών του Φίλωνα αλλά και Διευθυντής του ιστορικού Πειραϊκού Ωδείου.

Η εκ νέου συνεργασία του Φίλωνα με τον Πειραϊκό Σύνδεσμο ξεκινάει με την ανακοίνωση της συνδιοργάνωσης του φετινού διαγωνισμού Πιάνου στις 14 Μαΐου στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, ημέρα Κυριακή στην εμβληματική αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του Πειραϊκού Συνδέσμου. Στην ίδια αίθουσα και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς θα ακολουθήσει συναυλία των βραβευμένων  σπουδαστών των μουσικών διαγωνισμών όλων των οργάνων (Κιθάρας, Εγχόρδων, Πιάνου) σε κοινή συνδιοργάνωση του Πειραϊκού με τον Φίλωνα. Η συνεργασία φυσικά των δύο φορέων δεν εξαντλείται στο επίπεδο των διαγωνισμών αλλά θα ακολουθήσουν κοινές δράσεις τόσο στον τομέα της Μουσικής όσο και στον ευρύτερο τομέα του πολιτισμού οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο Φίλωνας πιστός στην παράδοσή του αλλά και γεμάτος από όραμα και όρεξη για να εργαστεί πάνω στα ιδανικά, αγκαλιάζει με εγκαρδιότητα τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και υπόσχεται να σταθεί πλάι του στις κοινές προσπάθειες και στόχους με μεγάλη συναίσθηση του καθήκοντος στο οποίο είναι ταγμένοι και οι δύο φορείς και της παράδοσης την οποία υπηρετούν.