Ο Αστέριος Πούφτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Τιμητική Διάκριση υπό την εποπτεία του καθηγητή Russi Dragnev. Τον Σεπτέμβριο του 1997 έγινε δεκτός στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου, πρώτα στην τάξη του καθηγητή Stefan Popov και έπειτα στην τάξη του καθηγητή Oleg Kogan, απ’ όπου απέκτησε “Bachelor of Music Degree” με υποτροφία του Ιδρύματος “Αλεξάνδρα Τριάντη”. Το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 απέκτησε “Master’s Degree in Music Performance” με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2003 στο “Advanced Instrumental Studies Course”, στην ίδια ακαδημία.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολοντσέλου με τους Ralph Kirshbaum, Boris Pergamenaschikow, Heinrich Schiff, Leonid Gorokhov, Sergei Roldugin, Gunnar Kvarran κ.α. Έλαβε επίσης μέρος σε ορχηστρικά σεμινάρια στο Λονδίνο με τους Kurt Masur, Sir Colin Davis, Leonard Slatkin, Sir Simon Rattle, Paolo Olmi. Συμμετείχε στον Διαγωνισμό Εγχόρδων που έγινε στο Βόλο το 2001, όπου απέσπασε Γ’ Βραβείο ερμηνεύοντας στον τελικό τις Παραλλαγές Πάνω σε Ένα Θέμα Rococo, Έργο 33, για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Tchaikovsky, υπό τη διεύθυνση του Simeon Kogan.

Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επελέγη να συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου συμμετέχοντας στο “London Symphony Orchestra String Experience Scheme” για το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών και του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει δώσει αρκετά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του “Duo Piacere”, του Τρίο “Opus Ι”, του Κουαρτέτου Εγχόρδων “AROSIS”, ενώ συμπράττει τακτικά με τον κιθαριστή Νίκο Ζάρκο ερμηνεύοντας σπάνιο ρεπερτόριο για κιθάρα και βιολοντσέλο. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ως Κορυφαίος Β’ στα βιολοντσέλα. Διδάσκει στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στον Χολαργό και στο Ωδείο “Μουσικοί Ορίζοντες”.