Πιάνο, έγχορδα και νεορομαντισμός. Το Πνευματικό Κέντρο Πειραιώς «Ο ΦΙΛΩΝ» διοργανώνει στο Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο, μια ξεχωριστή μουσικο-λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στους Έλληνες νεορομαντικούς Ποιητές Ναπολέων Λαπαθιώτη, Μαρία Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Ρώμο Φιλύρα, Μήτσο Παπανικολάου και Γιώργο Μυλωνογιάννη. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του 3ημέρου Πολιτιστικών Δρώμενων Τέχνης (29, 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου) του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου που επιμελείται η εικαστικός Argy Pappas Tsiota.

Ο όρος Νέο-ρομαντικός προέρχεται από τον Γάλλο ποιητή Paul Verlaine και νοηματοδοτεί ένα μεγάλο ποιητικό-λογοτεχνικό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα με αρχές του μεσοπολέμου στην Ευρώπη που έχει ως πηγή έμπνευσης, τον πόνο και την μοναχικότητα αλλά με εξαιρετική και πηγαία δημιουργική έκφραση. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο κίνημα εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά σημαδεύτηκε επίσης με την απογοήτευση και την γενικότερη δυσφορία που προκλήθηκε από την μικρασιατική καταστροφή και την διάλυση της Μεγάλης Ιδέας. Είναι μια εξαιρετικά ταραχώδης περίοδος, όχι μόνο λόγω της μεγάλης αστάθειας και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και λόγω των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανακατατάξεων στον εθνικό χώρο. Η κοινωνική αυτή εσωστρέφεια θα δημιουργήσει – αναδείξει τους λεγόμενους «Καταραμένους Ποιητές».

Στην εκδήλωση θα ερμηνευτούν με συνοδεία πιάνου και εγχόρδων μελοποιημένα ποιήματα τον παραπάνω ποιητών κάποια από τα οποία δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό. Η επιμέλεια και η μελοποίηση των ποιημάτων έχει γίνει από τον καλλιτέχνη Γιώργο Κοντό. Η ερμηνεία των τραγουδιών θα γίνει από τους Χρυσόστομο Καλογριδάκη, Γιώργο Διαμαντόπουλο και Τζωρτζίνα Κοντού. Στην συνοδεία με πιάνο ο Γιώργος Κοντός και ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. Στην συνοδεία με κιθάρα ο Χρυσόστομος Καλογριδάκης ενώ κάποια από τα μουσικά κομμάτια θα συνοδευτούν από τρίο εγχόρδων. Παράλληλα σε ένα πάνελ συζήτησης ο γνωστός λογοτέχνης και τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Πάνος Χατζηγεωργιάδης θα μιλήσει για το φαινόμενο του συγκεκριμένου ποιητικού ρεύματος μυώντας το κοινό στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή λογοτεχνική σχολή.

 

Info: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 2, Κολωνάκι. στις 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας λόγω των περιορισμένων θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@filonas.gr