Με την ευκαιρία του φετινού 43ου Μουσικού Διαγωνισμού Φίλωνα που ανοίγει την αυλαία του το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου με τον διαγωνισμό στην Κιθάρα, επιλέξαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο εκπληκτικά μοναδικό σχήμα «Οι ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ» του Βαγγέλη Μπουντούνη ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο Πρόεδρος της επιτροπής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, πλαισιωμένος φυσικά από καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου.

«Οι Κιθαριστές» είναι ένα μουσικό σχήμα που συμπληρώνει αρκετά χρόνια ζωής, αφού η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1984 στο Ρέθυμνο, όταν ο Βαγγέλης Μπουντούνης, για τις ανάγκες του 1ου Φεστιβάλ Κιθάρας που φιλοξενούσε η κρητική αυτή πόλη, σχημάτισε μια ορχήστρα της οποίας τα μέλη ήταν νέοι κιθαριστές που είχαν έρθει από διαφορετικές πόλεις και μουσικές σχολές για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο.

1984-Η Πρώτη Συναυλία (Μ. Χατζιδάκις)

Ο ήχος της ορχήστρας, φρέσκος και πρωτότυπος, ενθουσίασε τόσο το Μάνο Χατζιδάκι που παρακολουθούσε και δίδασκε στο σεμινάριο, ώστε αποφάσισε να την διευθύνει ο ίδιος στη μοναδική συναυλία που δόθηκε την τελευταία μέρα της μουσικής αυτής γιορτής. Παρά την μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος, η ορχήστρα, για πρακτικούς λόγους, διαλύθηκε, για να ανασυσταθεί σε σταθερή πλέον βάση το 1993, αποτελούμενη από απόφοιτους της σχολής του Βαγγέλη Μπουντούνη και πήρε το όνομα «Οι Κιθαριστές».

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το Ωδείο “Athenaeum” αγκάλιασαν και στήριξαν από τα πρώτα της βήματα τη νέα ορχήστρα, έκαναν τις πρώτες παραγωγές και διοργάνωσαν τις πρώτες συναυλίες των «Κιθαριστών». Η πρωτοτυπία της ορχήστρας ( που είναι μια από τις ελάχιστες αυτού του είδους παγκοσμίως) αλλά και η σκληρή δουλειά των μελών της είχε σαν αποτέλεσμα να δέχεται εφ’ εξής πολλές προτάσεις για συναυλίες.

Έτσι οι «Κιθαριστές» έχουν πάρει μέρος σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κιθάρας, στα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, την Πάτρα, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, στο Φεστιβάλ Αθηνών και έδωσαν δεκάδες συναυλίες σε πολλές Ελληνικές πόλεις. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών .έχουν δώσει οκτώ μεγάλες συναυλίες στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Έχουν επίσης εμφανιστεί στο Παλλάς και τον Λυκαβηττό. Κορυφαίες στιγμές της ορχήστρας απετέλεσαν οι δυο συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τον Ιούλιο του 2004 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και τον Σεπτέμβριο του 2016 με τίτλο «200 κιθάρες για την Ελλάδα».

Με τίτλο «100 – 200 κιθάρες με τον Βαγγέλη Μπουντούνη» έχουν κυκλοφορήσει έξι CDs, από τις εταιρείες LYRA LEGENDEROS FM Records κυρίως με ηχογραφήσεις από ζωντανές συναυλίες, με μόνιμους σολίστ την Μάρω Ραζή και τουςString Demons(Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη).

Με την ορχήστρα έχουν συμμετάσχει επανειλημμένα οι τραγουδιστές Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Φραγκούλης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Ελπινίκη Ζερβού, Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, Ειρήνη Τζαμτζή και πολλοί άλλοι.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα, με μόνο περιορισμό την ποιότητα. Οι Κλασσικές και Παραδοσιακές μουσικές διαδέχονται τις μουσικές από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο καθώς τα έργα σύγχρονων συνθετών που διασκευάζει ειδικά για την ορχήστρα ο Βαγγέλης Μπουντούνης, ενώ μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου αφορά συνθέσεις του ίδιου.