Με μεγάλη χαρά ο Φίλωνας ανακοινώνει την ίδρυση της Φιλοσοφικής Ομάδας Νέων (ΦΟΝ) και σας παρουσιάζει τον Συντονιστή της ομάδας κ. Σταύρο Σταματίου. Η Φιλοσοφική Ομάδα Νέων ήταν ένας θεσμός που προϋπήρχε στο Φίλωνα σε διάφορες μορφές στο διάβα των ετών και στοχεύει στην συσπείρωση νέων ανθρώπων με κοινωνικούς, φιλοσοφικούς προβληματισμούς, στην όσμωση ιδεών και την ανταλλαγή απόψεων. Η φιλοσοφία είναι ο τομέας εκείνος που οξύνει την σκέψη και την κρίση, αναλύει και συνθέτει και κυρίως θεραπεύει τον νου. Είναι ένα θεμέλιο που βοηθάει τον άνθρωπο να αναπρογραμματίσει μεθοδολογικά την σκέψη του και να την αναδιατάξει πάνω σε ορθολογικά κριτήρια. Ο Φίλωνας πάντα κοντά στους νέους, δίνει υπό την αιγίδα του την ευκαιρία της έκφρασης, το βήμα για διάλογο και τα ανάλογα ερεθίσματα για την σφυρηλάτηση του υγιούς πνεύματος. Καλούμε λοιπόν όσους νέους το επιθυμούν από 18 έως 30 ετών να ενταχθούν στην Φιλοσοφική Ομάδα  η οποία θα διοργανώνει συζητήσεις, διαλέξεις, εκδρομές και άλλες δράσεις.

Ο Συντονιστής της Ομάδας δεν είναι ένας τυχαίος νέος. Ο Σταύρος συμμετείχε φέτος στον Διαγωνισμό Πιάνου του Φίλωνα ενώ η ενασχόλησή του με την Φιλοσοφία είναι διαρκής. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (το παλιό Μ.Ι.Θ.Ε) του πανεπιστημίου Αθηνών, μια σχολή που θεωρείται πρότυπο στις φιλοσοφικές σπουδές στην Ελλάδα ενώ συμπεριλαμβάνει κάποιους από τους πιο αξιόλογους καθηγητές – διανοητές στον ευρωπαϊκό χώρο. Αλλά ας ακούσουμε δυο λόγια από τον ίδιο τον Σταύρο…

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Χολαργό. Η ζωή μου μοιράζεται κατά κύριο λόγο ανάμεσα στη μουσική και τη φιλοσοφία. Σπουδάζω πιάνο στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στο Χολαργό και είμαι τελειόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του πανεπιστημίου Αθηνών. Στη φιλοσοφία, τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως την ηπειρωτική φιλοσοφία (θέματα της φιλοσοφίας της ύπαρξης, Νίτσε) αλλά και την πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, την αρχαιοελληνική φιλοσοφία (προσωκρατικοί, Πλάτων) και θέματα της φιλοσοφίας της τέχνης. Τέλος, πλάι στη φιλοσοφία και τη μουσική σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μου η ποίηση. Ως προς αυτό το πεδίο, ενδιαφέρομαι κυρίως για την ανάλυση και ερμηνεία ποιημάτων του Δ. Σολωμού, του Κ. Καβάφη, του Κ. Καρυωτάκη κ.α.»

Ο Φίλωνας εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες της ομάδας προς επίτευξη των στόχων της!