Μετά από μία σειρά στοχευμένων μουσικοπαιδαγωγικών δράσεων τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Κουφονησίων σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων υλοποιεί φέτος ένα ξεχωριστό πιλοτικό πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στο νησί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία μουσικού οργάνου καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους, προσφέροντας υποτροφίες, δωρεάν μουσικά όργανα και εξοπλισμό στα παιδιά του Κουφονησίου, εξασφαλίζοντας ένα σύγχρονο και ποιοτικό πλαίσιο εκπαίδευσης.

Με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή και συνιδρυτή του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, Κορνήλιου Μιχαηλίδη και την ευγενική υποστήριξη του Qualco Foundation, τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού, τα παιδιά του Κουφονησίου έχουν πλέον την ευκαιρία να διδαχθούν πιάνο, κιθάρα και μουσική θεωρία, χτίζοντας τις απαραίτητες βάσεις για μια συστηματική μουσική εκπαίδευση.

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων έχει την εκπαιδευτική και οργανωτική επιμέλεια του προγράμματος, ενώ έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά μουσικών οργάνων (κιθάρες, πιάνο) κι εξοπλισμού για τους μικρούς μαθητές, εξασφαλίζοντας παράλληλα υποτροφίες στους συμμετέχοντες και περιορίζοντας την οικονομική συμμετοχή τους σε ένα συμβολικό αντίτιμο. Η συμμετοχή των μαθητών είναι ήδη εντυπωσιακή, καθώς μέσα σε έναν μήνα ο αριθμός τους αυξήθηκε από τους 8 στους 21 μαθητές, ενώ τα μαθήματα διεξάγονται ήδη σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού.

Παράλληλα, η συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεχίζει και φέτος, αποδεικνύοντας την ουσιαστική σχέση που έχει πλέον θεμελιωθεί ανάμεσα στους δυο φορείς, καθώς το Δεκέμβριο του 2022 θα υλοποιηθεί ακόμα μία μουσικο-εκπαιδευτική δράση στο σχολείο του νησιού με τη συμμετοχή του συνόλου εγχόρδων Athens Classical Players της ορχήστρας.

Το Φεστιβάλ, οι μαθητές και οι κάτοικοι του νησιού εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στο Qualco Foundation για την γενναιόδωρη και πολύτιμη στήριξή τους, καθώς επίσης και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που ανταποκρίθηκε με ενδιαφέρον και συνετέλεσε στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας ώστε να έχουν και τα παιδιά του Κουφονησίου ισότιμη πρόσβαση στην μουσική εκπαίδευση.