Με την ευκαιρία του φετινού 43ου Μουσικού Διαγωνισμού Φίλωνα που συνεχίζει τις φετινές εργασίες του, το Σάββατο 07 Μαρτίου με τον διαγωνισμό στα Έγχορδα, συνεχίζουμε τα αφιερώματα του Φίλωνα με την Ορχήστρα Camerata Junior η οποία μέχρι πρότινος ήτο υπό την διεύθυνση του κ. Δημήτρη Σέμση ενώ τώρα βρίσκεται υπό τη Διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα.  

H CAMERATA JUNIOR – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος της Ορχήστρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους με πολύτιμη βοηθό την βιολονίστα Wendy Clark. Ο κ. Δημήτρης Σέμσης έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και σε όλη την Ελλάδα απ’ την Θράκη μέχρι την Κρήτη καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασική μουσική. Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι ο κ. Σέμσης είναι εδώ και πολλά χρόνια ο Πρόεδρος της επιτροπής Εγχόρδων του Διαγωνισμού «Ταλέντα – Βραβεία Φίλωνα».

Ο Μαέστρος Δημήτρης Σέμσης

Η σύνθεση της Ορχήστρας ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα αποχωρούν. Η Ορχήστρα αριθμεί σήμερα 50 νέους και νέες ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα νεανικό τμήμα. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα-δοκιμές φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα πραγματοποιεί κάθε χρόνο την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της.

Η Ορχήστρα έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γ. Κουρουπού και του Απ. Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για εκείνην, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις. Μαζί της έχουν συμπράξει κορυφαίοι σολίστ όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Α. Χατζηνικολάου, Στ. Καραπάνος, Σ. Κυανίδου, Μ. Συγγενιώτου κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τις Χορωδίες Musica των Φίλων της Μουσικής, Rosarte, Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και Παιδική Χορωδία των Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δάσκαλος και διευθυντής της Ορχήστρας από τον Οκτώβριο του 2018 είναι ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας. Πολλά από τα παιδιά που είναι μέλη της Camerata Junior έχουν επίσης συμμετάσχει στους μουσικούς διαγωνισμούς του Πνευματικού κέντρου «Ο Φίλων»

ΜΕΛΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βιολιά: Άρης Αμπαριώτης, Άγγελος Αραβίδης, Ελένη-Στεφανία Κατσάνη, Δημήτρης Κοσμάς, Μελίντα Κότσιφα, Ιωάννα Κουτράκου, Κατερίνα-Αλεξία Λεοντακιανάκου, Αναστασία Μάστορα, Λαέρτης Μπάλα, Δημήτρης Μπέζας, Έκτωρ Νίνο, Δανάη-Θεοδώρα Παπάζογλου, Αύρα Παπαθανασοπούλου-Καβαλλάρη, Μανώλης Ρεπαπής, Άρτεμις Σεφέρη, Αλέξανδρος Χαλιάσας.

Βιόλες: Παναγιώτης Αραβίδης, Ειρήνη Γεωργίου, Γιώργος Θεοδώρου, Κατερίνα Μουζακίτη, Γιάννης Πασσάς, Λευτέρης Τζωρτζάκης.

Βιολοντσέλα: Κυβέλη Βλαστού, Έλενα Γκίκα, Αντιγόνη Καραλή, Ορέστης Κοσμάς, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Αμαλία-Άννα Ρήγου, Έρα Χάντζαρη.

Κοντραμπάσο: Μάριος Σκουτέλης.

ΜΕΛΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βιολιά: Μαρία Αργύρη, Κωνσταντίνος Βάλλιος, Δήμητρα Καραγεωργοπούλου, Δημήτρης Καραγκιούλογλου, Θάνος Κουιμτζόγλου, Ευαγγελία Μάστορα, Υβόννη Μέλισσα, Στέργιος Μπαλαμώτης, Κωνσταντίνα Μπάλλα, Διονύσης Πυλαρινός, Ευάγγελος Ρεβίθης, Καλλιόπη Ρήγου, Χρυσή Τζάβλα.

Βιόλες: Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης, Μάριος Μπάλα, Αριάδνη Πράπα, Γεωργιάνα Σπηλιώτη.

Βιολοντσέλα: Λήδα Ανέστη, Λασκαρίνα Γλυνού, Νάσος Κοκώνης, Ελπίδα Κόλλια, Αλέξανδρος Σιουπούλη.

Κοντραμπάσο: Μάριος Σκουτέλης.

O μαέστρος Νίκος Χαλιάσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών και με τον Howard Davis στη Royal Academy of Music του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Από το 2001 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (κορυφαίος βιολιστής). Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές φεστιβάλ μουσικής «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού. Έχει διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες ΕΡΤ και ΕΛΣ, τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, τις Κρατικές Ορχήστρες Κύπρου, Κωνσταντινούπολης, Αττάλειας, Σμύρνης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Εσκίσεχιρ, του Thüringen, την Musica Vitae Vaxjo Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony του Καζακστάν, την Ορχήστρα Δωματίου Κοπεγχάγης κ.ά. Από τον Οκτώβριο του 2018 είναι δάσκαλος και διευθυντής της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής.