Στις 8 Νοεμβρίου, μέσα σ’ ένα κλίμα βαθειάς συγκίνησης και όμορφων συναισθημάτων ο επί 16 χρόνια διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (Δ.Ω.Λ) κ. Απόστολος Αλεξίου τιμήθηκε ένεκα της συνταξιοδότησης του, από το Ωδείο και τους συντελεστές του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης. Με την ευκαιρία της τελετής ο κ. Αλεξίου ανέφερε τα παρακάτω στον αποχαιρετιστήριο λόγο του:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΔΩΛ από τον Σεπτέμβριο του 1981 μέχρι σήμερα, αρχικά σαν πιανίστας-συνοδός και λίγο μετά σαν καθηγητής, είχα την ευκαιρία να ζήσω την εξέλιξη του ωδείου και με την ιδιότητα του μέλους της διοίκησης από το 1987, είτε ως πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών, είτε ως εκπρόσωπος εργαζομένων είτε ως αναπληρωτής διευθυντής και κατά τα τελευταία 16 χρόνια ως διευθυντής.

Η πορεία του ωδείου μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια εκτόξευση, μια ασταμάτητη ανοδική πορεία σε προσφορά εκπαίδευσης, καλλιτεχνικού έργου και παροχής βήματος για καλλιτέχνες και όχι μόνο, ώστε να παρουσιάσουν το έργο και τις ιδέες τους στο κοινό της πόλης. Οι απόφοιτοί μας έδρασαν καλλιτεχνικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στελέχωσαν ωδεία και σχολεία σε όλη τη χώρα, κατέλαβαν θέσεις διδασκόντων σε πανεπιστήμια. Οι ευτυχείς συγκυρίες του να βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι σε κάποιο μέρος τη σωστή στιγμή οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα: Από τη μεριά του προσωπικού οι ιδέες, τα οράματα, οι προτάσεις, από τις διοικήσεις η υποστήριξη, από το κοινό η αναγνώριση, το αγκάλιασμα του έργου μας.

Όντας διευθυντής από το 2006, συνεργάστηκα άριστα με τους προέδρους Χρήστο Οικονόμου, Κώστα Γιαννούλα, Νίκο Καλτσά και Πάνο Σάπκα. Ο τελευταίος, έχοντας και την πιο μακροχρόνια παρουσία στα πολιτιστικά, είναι αυτός στον οποίο ο πολιτισμός στο δήμο Λαρισαίων βρήκε τον άνθρωπό του.  

Σήμερα βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε το μεγαλύτερο δημοτικό ωδείο της Ελλάδος, όμως το μέγεθος και οι αριθμοί δεν είναι το πιο σημαντικό. Η επάνδρωση με ανανεωμένο, άξιο και καλά εκπαιδευμένο σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα προσωπικό, οι υλικοτεχνικές υποδομές, που ανανεώνονται και συντηρούνται τακτικά, το ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα και η στήριξη από κοινό και αρχές είναι μεγάλη κληρονομιά, παρακαταθήκη για τον νέο διευθυντή.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνεργάτες μου στο ΔΩΛ όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, καθηγητές, μαέστρους ορχηστρών και χορωδιών, διοικητικό προσωπικό, παίκτες της φιλαρμονικής, τεχνικούς, καθαρίστριες και θυρωρούς για την άριστη συνεργασία μας, για το μεράκι και την προσφορά τους που δόθηκε με αγάπη και ως επί το πλείστον πέρα από τυπικές υποχρεώσεις.»

Την θέση του Δ/ντη του Δ.Ω.Λ. παρέλαβε ο κ. Χρήστος Λενούτσος για τον οποίον ο κ. Αλεξίου τόνισε με βεβαιότητα ότι υπό τη διεύθυνσή του και με τη στήριξη προσωπικού, διοίκησης και κοινού, το ωδείο θα συνεχίσει την προσφορά του κοιτώντας πάντα προς μια ψηλότερη κορυφή. Ο κ. Αλεξίου ανέφερε χαρακτηριστικά για τον επερχόμενο Δ/ντη ότι έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις γι αυτήν την θέση όπως δυνατή προσωπικότητα, λαμπρές πιανιστικές σπουδές, δυνατή καλλιτεχνική παρουσία σαν σολίστας, πολύχρονη παραγωγική εμπειρία διδασκαλίας στο ΔΩΛ και στο ΠΑΜΑΚ και εντυπωσιακή παρουσία σαν διοργανωτής των φεστιβάλ Μουσικότροπο και Outhear.

Σε πρώτο πλάνο αριστερά ο νέος Δ/ντης του ΔΩΛ κ. Χρήστος Λενούτσος
και δεξιά ο απερχόμενος Δ/ντης Απόστολος Αλεξίου

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κ. Απόστολος Αλεξίου σπούδασε πιάνο με τους Γ. Κακαλή και Α. Γαρουφαλή στην Αθήνα και με τον Α. Σακελάριο στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Δ.Ω.Λ.) από όπου αποφοίτησε το 1982 με δίπλωμα πιάνου. Έχει πάρει μαθήματα πιάνου στις Η.Π.Α. από τους R. Jackson & I. Stahl και παρακολούθησε σεμινάρια (πάντα ως ενεργό μέλος) με τους F. Gevers και J & K Ganev). Σπούδασε αρμονία, αντίστιξη και φυγή στο Μακεδονικό ωδείο με τον Δ. Αθανασιάδη. Από το 1983 είναι καθηγητής πιάνου και θεωρητικών στο Δ.Ω.Λ. και παράλληλα εμφανίζεται τακτικά σαν σολίστας σε διάφορες συναυλίες στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις. Διετέλεσε διευθυντής της μουσικής σχολής δήμου Τυρνάβου από το 1987 έως το 2004 και διευθυντής του ωδείου «Σύγχρονο κέντρο μουσικών σπουδών» της Κοζάνης από το 1989 έως το 2006. Από τους αποφοίτους της τάξης του πολλοί είναι αυτοί που βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και πολλοί σταδιοδρομούν με επιτυχία σαν εκπαιδευτικοί και σαν σολίστες του πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Απόστολος Αλεξίου είναι βασικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου Πειραιώς «ο Φίλων» αφού από το 2017 αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της επιτροπής των Μουσικών Διαγωνισμών στο Πιάνο.

Ο επί 16χρόνια Δ/ντης του Δ.Ω.Λ. Απόστολος Αλεξίου