Η Μαίρη Κεράνη Σοφιανού, η γυναίκα με την τόσο μεγάλη αγάπη στον νέο άνθρωπο, την ζεστή συμπαράσταση στον εκπαιδευτικό και στον δάσκαλο, την αγάπη για τα γράμματα και τον πολιτισμό, αυτός ο Πνευματικός Φάρος του Πειραιά, που υπηρέτησε τα ιδανικά του Ελευσίνιου Φίλωνα,  μας αποχαιρέτησε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, αφήνοντας μας μια μεγάλη κληρονομιά στα ιδεώδη του Ελληνισμού, της Παράδοσης και του Πολιτισμού.

Η Μαρία  Κεράνη – Σοφιανού,  γεννήθηκε στον Πειραιά τον Νοέμβριο του 1944 καταγόμενη από την Οικογένεια Κεράνη των Ψαρών και την οικογένεια των Αντωνοπουλαίων της Αρχαίας Ολυμπίας. Μεγάλωσε σ’ ένα λόγιο περιβάλλον με πρώτο πνευματικό φωστήρα και παιδαγωγό τον ίδιο της τον πατέρα, Νικόλαο Κεράνη τον λεγόμενο “Ψαριανό οραματιστή των τεχνών και των γραμμάτων”. Μέσα από τον πνευματικό κύκλο του Νικολάου Κεράνη που περιελάμβανε σπουδαίες μορφές του  καιρού του, όπως τον ψαριανό ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη αλλά και τον ποιητή του Πειραιά Νίκο Καββαδία, η Μαρία σμιλεύει την πνευματική της παιδεία κι εκδίδει σε νεαρή ηλικία τα μυθιστορήματα «Δοξολογία στην Κόλαση» και  «Η Αγριόπαπια τις νύχτες» ενώ θα συνεχίσει αργότερα την συγγραφική της δραστηριότητα με το «Nova terra», το «Μπαλάντες στα σύννεφα», το «Τα τριαντάφυλλα ανθίζουν και χειμώνα» και το «Στιγμές ζωής». Θα εργαστεί ως κειμενογράφος, επιμελήτρια σε εκδόσεις και περιοδικά, αρθρογράφος ενώ  θα διατηρήσει επί χρόνια εκπομπές (ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές). Το 1975 θα παντρευτεί τον Αντώνιο Σοφιανό και θα κάνουν δύο παιδιά τον Γιώργο και τον Νίκο.

Από το 1986 θα βρεθεί, ως πρόεδρος, στο τιμόνι του Πνευματικού Κέντρου Πειραιώς  Ο “ΦΙΛΩΝ», συνεχίζοντας το έργο του Ιδρυτή του Φίλωνα Νικολάου Κεράνη διευρύνοντας τις ήδη δραστηριότητές του όχι μόνο σε σχέση με τους νέους, αλλά και με την υποστήριξη του έργου του εκπαιδευτικού και εν γένει του πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας. Η Μαίρη Κεράνη Σοφιανού θα οδηγήσει τον Φίλωνα στη δημιουργία πρωτοπόρων εκδηλώσεων στον Ελλαδικό χώρο (Ελλάδα, Κύπρο) αλλά και στις Παροικίες του Εξωτερικού.

Ταξίδεψε σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αίγυπτο, Ευρώπη κ.λ.π. για να βρεθεί κοντά σε ελληνόπουλα και δασκάλους παροτρύνοντάς τους στη νέα επικοινωνία, που οι τότε συνθήκες επέβαλλαν  ανάμεσα στη Μητροπολιτική Ελλάδα και στους απόδημους Έλληνες. Το 1989 δημιουργεί ραδιοφωνική γέφυρα ανάμεσα σε Πειραιά και Σανκτ Γκάλλεν της Ελβετίας με την παροχή υλικού αναφερόμενου στα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας για την κάλυψη της ελληνικής ώρας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Γκάλλεν.

Το 1990-91  προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το έργο μαθητών, εκπαιδευτικών και Σχολείων με την υπογραφή των Τίτλων διάκρισής τους σε διαγωνισμούς. Η πρόταση υιοθετήθηκε. Έκτοτε, οι διακριθέντες σε διαγωνισμούς του «ΦΙΛΩΝΑ» απολαμβάνουν τη τιμή οι Τίτλοι τους να φέρουν την υπογραφή του εκάστοτε Υπουργού ή Υφυπουργού Παιδείας.

Το 1992-94 συνεργάζεται με τη Νομαρχία Πειραιά και μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Πειραιά – της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος – με πρόεδρο το Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Καλλίνικο, αντιπρόεδρο τη Δ/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Σταυρούλας Νιαρχάκου και μέλη Δ.Σ.: το Νομάρχη Πειραιά κ. Παναγιώτη Γύφτουλα, το Δήμαρχο Πειραιά κ. Στέλιο Λογοθέτη και το Νικόλαο Σκορίνη, γνωστό Δικηγόρο του Πειραιά. Παράλληλα δημιουργεί δραστηριότητες εντασσόμενες σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΚΤ:  Α’) Στη δημοσιογραφία και Β΄) στο Σχέδιο Μόδας, για να βοηθήσει ταλαντούχους νέους, ενώ συγχρόνως (1994) στήνει την πρώτη ιστοσελίδα  “ΦΙΛΩΝΑ”

Το 1993 ξεκινά τις ζωντανές εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές εκπομπές της στο Κανάλι 1 του Πειραιά, παρουσιάζοντας την πολιτιστική δραστηριότητα της Ελλάδας εκπομπές που θα κρατήσουν έως το 1997. Επίσης από το 1993 συμμετέχει, ως σύμβουλος Παιδείας, στη Νομαρχία Πειραιά ενώ διοργανώνει το «Πειραϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» στον Πειραιά σε συνεργασία με τη χορογράφο Νίνα Σακελλαρίου.

Προεδρεύει σε ημερίδα με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πειραιά κ. Στέλιου Λογοθέτη και γνωστών δημοσιογράφων με θέμα «Πολιτισμός και Νέοι» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά (1994). Σημειωτέον, ότι για πρώτη φορά προσφέρθηκε η Αίθουσα του Δ.Σ., σε φορέα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Το 1994-95 λόγω της μεγάλης εμπειρίας του Φίλωνα στην υλοποίηση μαθητικών διαγωνισμών καλείται από το Υπουργείο Παιδείας να βοηθήσει στην δημιουργία του πρώτου διαγωνισμού του. Η προσφορά και εκεί,  ξεχωριστή και απλόχερη,  μέσα από τις εκπομπές της και τις εμπειρίες της, γεγονός που σχολιάστηκε επανειλημμένα από τον τύπο. Εξ ου, και η Εύσχημος Μνεία που της απενεμήθη από το Υπουργείο Παιδείας.

Παρίσταται, κατόπιν προσκλήσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄, στην επίσημη επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα επιδίδοντάς Του προσωπικό δώρο, ενώ λαμβάνει από μέρος Του Τιμητικό Σταυρό. Το Επίτιμο Προξενικό Σώμα στην Κω και το Σπίτι της Ευρώπης στα Δωδεκάνησα την τίμησαν με το να απευθύνει χαιρετισμό και απονείμει μετάλλια σε Ιταλόφωνους μαθητές, μετά από ιδιαίτερη πρόσκληση του Προξένου της Ιταλίας στην Κω κ. Γεωργίου Μάρκου.

Ορίζεται, ως μέλος Επιτροπής βαθμολόγησης των τραγουδιών του 32ου και 33ου Φεστιβάλ του Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, κατά τα έτη 1993 & 1994, ενώ το ίδιο έτος 1994, δημιουργεί ιστοσελίδα για γνωστοποίηση και προβολή των στόχων του Σωματείου. Το 1995, το Υπουργείο Παιδείας με την υπογραφή του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου της απονέμει Τιμητικό Δίπλωμα «Εκτιμώντας την αρετή και τις προς τα γράμματα και τις Τέχνες προσφερθείσες υπηρεσίες»

Το 1997 διοργανώνει στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» την εκδήλωση Πολιτιστικών δραστηριοτήτων διακριθέντων Σχολείων και εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα. Τον ίδιο χρόνο ξεκινά τις τηλεοπτικές της εκπομπές στο Κανάλι Τ.V Ο6, παρουσιάζοντας νέους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό & στο Κανάλι ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ, με τις «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ» στο χώρο της παιδείας και του πολιτισμού.

Εκτός των προσωπικών της εκδόσεων επιμελείται και διευθύνει, τις εκδόσεις των περιοδικών του Π.Κ. «Ο ΦΙΛΩΝ»: «Νεανικός Φάρος» (1986-1995) και «Πνευματικές Καταδύσεις» (1996-2000). Το 2000 διοργανώνει την Πνευματική και Πολιτιστική Ολυμπιάδα με τη συνεργασία της Νομαρχίας Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, η οποία ανανεώνεται με νέες διήμερες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια. Συνεργάζεται με το Ωδείο Αθηνών απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του τότε Δ/ντου του Ωδείου ΄Αρη Γαρουφαλλή -Προέδρου των Μ.Δ. «ΦΙΛΩΝΑ» (2000-2012), με τον οποίον συνδέονταν με βαθειά φιλία και αλληλοεκτίμηση.

    Από τις αρχές του 2000 συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Κοζάνης σε θέματα πολιτισμού και τιμάται για την προσφορά της από το Νομάρχη Κοζάνης κ. Πασχάλη Μητλιάγκα, ενώ από το 2007 δημιουργεί το Πολιτιστικό Δίκτυο www.filonas.gr, το οποίο με πρωτοπόρα βήματα προβάλλει το δυναμικό φτασμένων και νέων καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και ασχολούμενων με  τις τέχνες και τα γράμματα ατόμων.

Το 2009-2010 εγκαινιάζει τη συνεργασία με την Πινακοθήκη του Πειραιά, για την παρουσίαση μουσικοφιλολογικών συναντήσεων με επιμέλεια και παραγωγή της ίδιας ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καλείται από το Δημήτρη Κεράνη (αδελφό της), να αναλάβει την προεδρεία του νεοσύστατου Σωματείου “ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΑΝΗ”, που ιδρύθηκε μετά το θάνατο της συζύγου του και καταξιωμένης ζωγράφου, Ειρήνης Κεράνη.

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια και από το 1986 που πήρε τα ηνία του Φίλωνα, θα διατηρήσει και θα επαυξήσει σε φήμη και αξία τους Μουσικούς διαγωνισμούς Ταλέντα Βραβεία Φίλωνας υποστηρίζοντας τους εκκολαπτόμενους νέους μουσικούς. Δίπλα της καταξιωμένοι καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Ελευθέριος Παπασταύρου, ο Άρης Γαρουφαλής, η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Γιώργος Μάνεσης, η Αλίκη Βατικιώτη, ο Δημήτρης Σέμσης, η Βίκυ Βούρτση θα στηρίξουν τις προσπάθειές της για να καταστούν οι Διαγωνισμοί Φίλωνα οι πιο αδιάβλητοι και αξιοκρατικοί στην Ελλάδα.

Το 2015 θα κληθεί από τον Δήμο του Πειραιά να διοργανώσει πρότυπη εκδήλωση στο αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» με απαγγελίες ηθοποιών και συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών του Φίλωνα. Η συγκεκριμένη Εκδήλωση είχε τέτοια επιτυχία που χαρακτηρίστηκε από τον Πέτρο Κόκκαλη τον υπεύθυνο των εορταστικών εκδηλώσεων ως η καλύτερη εκδήλωση σε νόημα, περιεχόμενο και οργάνωση.

Από το 2016 η Μαίρη Κεράνη Σοφιανού άρχισε να παλεύει με την δύσκολη και ανίατη νόσο του Αλτσχάιμερ γεγονός που την απομάκρυνε σταδιακά από την ενεργό δράση στα πολιτιστικά δρώμενα που τόσο αγαπούσε. Το 2018, κι ενώ πάλευε με τις χίμαιρες του μυαλού, θα γράψει στο προσωπικό της ημερολόγιό…

…Κι η ώρα έφτασε, η στιγμή απομένει έτοιμη να χάσει τον ομφάλιο λώρο της ύπαρξης! Ποια ύπαρξη όμως? Του Ανόητου ή του Γνωστικού? Την αρχή ή του τέλους? Ποιος μπορεί να ξεχωρίσει! Απλά περιμένει! Οι χτύποι της καρδιάς αφήνουν τους ήχους στην αποδοχή του συμβαίνοντος. Το τώρα θα μείνει στο αύριο ή το αύριο θ’ ανοίξει την αγκαλιά στο τώρα? Το εκκρεμές της σκέψης και της επιθυμίας σταματά…

Η Μαίρη Κεράνη Σοφιανού, η γυναίκα με την τόσο μεγάλη αγάπη στον νέο άνθρωπο, την ζεστή συμπαράσταση στον εκπαιδευτικό και στον δάσκαλο, την αγάπη για τα γράμματα και τον πολιτισμό, αυτός ο Πνευματικός Φάρος του Πειραιά, που υπηρέτησε τα ιδανικά του Ελευσίνιου Φίλωνα,  μας αποχαιρέτησε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, αφήνοντας μας μια μεγάλη κληρονομιά στα ιδεώδη του Ελληνισμού, της Παράδοσης και του Πολιτισμού.

Όλοι οι Φιλωνίτες σε χαιρετούμε στο τελευταίο σου ταξίδι με άπειρο σεβασμό κι ένα μεγάλο ευχαριστώ!