Το Σάββατο 8 Απριλίου στις 7 το βράδυ, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται την κορυφαία πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μελίνα Μερκούρη” (Φράγκων 15).

Η αγαπημένη καλλιτέχνις θα ερμηνεύσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έργα του Φρεντερίκ Σοπέν, ενός συνθέτη που την έχει συνοδεύσει σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας.

Η Ντόρα Μπακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, μπροστά στον οποίον έπαιξε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 9 ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (Α΄ βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον Λ. Χιλτμπράν (Α΄ βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε και με τον N. Mαγκάλοφ στη Γενεύη. Έχει επίσης βραβευτεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και του Βερτσέλλι (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, ενώ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Μενουχίν, Άργκεριχ, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Πάτρα, κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και έργα Ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη).

Ζει στην Ελλάδα, όπου έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις ελληνικές κρατικές ορχήστρες. Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Έχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου καθώς και για τη συνοδεία τραγουδιστών. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας για δεκαέξι συνεχή έτη, έργο για το οποίο βραβεύτηκε το 2022 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοτσενίγου, ενώ για την καλλιτεχνική της πορεία τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το βραβείο του Τάγματος της Ευποιίας.