Το Εθνικό Ωδείο αποτελεί ένα πολυδιάστατο και δυναμικό μουσικό σχολείο που έχει αφοσιωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα στη διάπλαση νέων μουσικών με ήθος και καλλιτεχνικό αισθητήριο μέσα από ένα πλούσιο παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο. Μέσα από το πολύπτυχο έργο του ακολουθεί τα σύγχρονα πρότυπα μουσικής σπουδής-καλλιέργειας, αλλά και της ελληνικής μουσικής παράδοσης με ποικίλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, με τη συμμετοχή σπουδαστών και καθηγητών του.

Tο Eθνικό Ωδείο ιδρύθηκε το 1926 από το μουσουργό Mανώλη Kαλομοίρη και μια ομάδα προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο μουσικό και καλλιτεχνικό χώρο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι: Xαρίκλεια Kαλομοίρη, Mαρίκα Kοτοπούλη, Διονύσιος Λαυράγκας, Σοφία Σπανούδη, Φρειδερίκος Bολωνίνης και άλλοι.

Yπήρξε ο πρώτος και για πολλά χρόνια ο μόνος ελληνικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας που ίδρυσε παραρτήματα στην ελληνική επαρχία και προσέγγισε επίσης τον ελληνισμό πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους με παραρτήματα στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια) και την Kύπρο. Στη λαμπρή πορεία του το ιστορικό αυτό ίδρυμα είχε πάντοτε άξιους συνεργάτες με πίστη στα μεγάλα ιδανικά της ποιοτικής μουσικής εκπαίδευσης και τέχνης. Mεγάλες προσωπικότητες δίδαξαν ή συνεργάστηκαν κατά καιρούς με το Εθνικό Ωδείο, όπως ο Gabriel Pierne, ο Δημήτρης Mητρόπουλος, η Aύρα Θεοδωροπούλου και πολλοί άλλοι.

Το Εθνικό Ωδείο συνδέθηκε με ξεχωριστό τρόπο με την ιστορία του κλασικού τραγουδιού στην Ελλάδα, έχοντας στο διδακτικό δυναμικό του προσωπικότητες οι οποίες έπλασαν γενιές μεγάλων τραγουδιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μαρία Kάλλας που υπήρξε μαθήτρια του Εθνικού Ωδείου, στην τάξη της Μαρίας Tριβέλλα κι έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή, σε παράσταση που ανέβασε το Ωδείο στις 2 Απριλίου 1939.

Περισσότερες από τρεις γενεές νέων φοίτησαν στο Eθνικό Ωδείο, όπου γαλουχήθηκαν στα μυστικά της τέχνης των ήχων. Πολυάριθμοι είναι οι απόφοιτοί του, που δικαιώνοντας το έργο του, διέπρεψαν στο παρελθόν και διαπρέπουν ακόμα σήμερα στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Eνδεικτικά αναφέρουμε μεγάλα ονόματα όπως Λεωνίδας Zώρας, Mαρία Kάλλας, Νίκος Ζαχαρίου, Mαρία Xαιρογιώργου, Μιχάλης Βούρτσης, Δημήτρης Δραγατάκης, Μηλτιάδης Καρύδης, Άρης Γαρουφαλής, Έλενα Mουζάλα, Κώστας Πασχάλης, Δημήτρης Kαβάκος, Mαρκέλλα Xατζιάνο κ.ά.

Το Εθνικό Ωδείο επηρέασε την ιστορία με ξεχωριστά γεγονότα που αναδεικνύουν τη μουσικοεκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας, με τη συμμετοχή των σπουδαστών και αποφοίτων του. Από το 1982 μέχρι σήμερα το Ωδείο βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση της πιανίστας Χαράς Καλομοίρη, εγγονής του συνθέτη.

Πνευματικό Κέντρο «ο Φίλων» και Εθνικό Ωδείο

Από το 2017 ο ιστορικός χώρος του κεντρικού παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου στην Αθήνα φιλοξενεί κάθε χρόνο με ιδιαίτερη θέρμη και εγκαρδιότητα τους Διαγωνισμούς «Ταλέντα – Βραβεία Φίλωνας». Αυτή η σύζευξη των δύο ιστορικών οργανισμών της Ελλάδος, των οποίων η πορεία συναντήθηκε για να υποστηρίξουν από κοινού τον πολιτισμό και να δώσουν εχέγγυα αισθητικής και τέχνης στους νέους καλλιτέχνες, υπήρξε ένας σταθμός για το Πνευματικό κέντρο «ο Φίλων» και ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης νέων πολιτιστικών οριζόντων. Ο Φίλωνας τιμά αυτή την κοινή συμπόρευση που δημιουργεί τις βάσεις για αξιοκρατία και ανώτερη καλλιτεχνική παίδευση σε ολόκληρο των ελλαδικό χώρο.

Από την Βράβευση του διαγωνισμού Πιάνου 2019. Διακρίνεται η Δ/ντρια του Εθνικού Ωδείου κα Χαρά Καλομοίρη και η Καλλιτεχνική Δ/ντης των Διαγωνισμών του Φίλωνα κα Βικτώρια Βούρτση